Εκκλησίες & Μοναστήρια

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια έχουν έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.
Αρχικά πρεσβεύουν τη χριστιανική πίστη και την ορθοδοξία.
Στη συνέχεια ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική ομορφιά τους, που μετράει πολλά χρόνια ιστορίας και τελικά αποτελούν ένα κομμάτι που θυμίζει… Ελλάδα.
Τα μικρά εκκλησάκια της Αίγινας αλλά και οι εντυπωσιακοί τρούλοι των μητροπόλεων “τρυπώνουν” σχεδόν σε κάθε φωτογραφία και μ’ έναν δικό τους τρόπο καταφέρνουν να κάνουν την εικόνα ακόμη πιο όμορφη.

Άγιος Νεκτάριος:Από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα Μοναστήρια των Βαλκανίων

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων. Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας πόλος έλξης για τουρίστες που καταφθάνουν στην περιοχή από διάφορα μέρη του κόσμου ώστε να προσκυνήσουν και να θεραπευθούν. Ο Άγιος Νεκτάριος έχει θαυματουργική δράση με ιστορία. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου χτίστηκε το 1904. Τη σημερινή μορφή του απέκτησε το χρονικό διάστημα 1973- 1994, με τους ντόπιους να χτίζουν πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Η ιστορία του σχετίζεται με τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο νησί το 1908. Πολύ γρήγορα έγινε αγαπητός, χάρη σε δύο θαύματα που έκανε όπως λέει η λαϊκή παράδοση. Θεράπευσε ένα δαιμονισμένο νέο και στη συνέχεια έφερε βροχή μετά από 3ετή ανομβρία στην Αίγινα αφού δεήθηκε στο Θεό κατόπιν σχετικής παράκλησης των Αιγινητών ώστε να ορθοποδήσουν οικονομικώς. Οι κάτοικοι του νησιού εξέλαβαν αυτά τα δύο συμβάντα ως θεϊκά σημάδια, με αποτέλεσμα να τον θεωρούν άγιο ακόμη και όταν εκείνος βρισκόταν στη ζωή. Ο Άγιος Νεκτάριος – που πλέον είναι ο προστάτης της Αίγινας – πέθανε το 1920 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από καρκίνο και άφησε πίσω του ένα πλούσιο ποιμενικό, θεολογικό και συγγραφικό έργο. Το λείψανό του, παρά τις 3 ταφές και εκταφές, παρέμεινε αναλλοίωτο για πάνω από 30 χρόνια! Έτσι, ανακηρύχθηκε, και επισήμως πλέον, άγιος το 1961, και έκτοτε το Μοναστήρι του θεωρείται μία πηγή ελπίδας για τους ευσεβείς πιστούς και όχι μόνο.

Μοναστήρι του Αγίου Μηνά: Δίπλα στον Ιερό ναό της Αφαίας

Στο 1 χμ από τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας θα συναντήσεις το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Μέσα στο ψηλό τείχος που το περικλείει υπάρχουν δύο ναοί. Το καταπράσινο περιβάλλον του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμάται το νεότερο αυτό Μοναστήρι από προσκυνητές που αναζητούν τη γαλήνη και την εσωτερική αναζήτηση.

Μονή Παναγιάς Χρυσολεόντισσας: Το παλαιότερο Μοναστήρι στο ψηλότερο σημείο του νησιού

Χτίστηκε το 17ο αιώνα κι αποτελεί ένα από τα παλιά Μοναστήρια. Παλιά βρισκόταν στην περιοχή Κυψέλη στο Λεοντί, μέχρι που οι μοναχοί μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας Παρθένου στη σημερινή τοποθεσία, ανάμεσα στα βουνά, προκειμένου να την προφυλάξουν από τους πειρατές. Ο σκοπός για τον οποίο χτίστηκε επομένως, ήταν για να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος που θα προστατεύει τους μοναχούς – και όχι μόνο – από τους πειρατές. Έτσι η αρχιτεκτονική του είναι πολύ ιδιαίτερη, με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς τοίχους και τον τριώροφο πύργο. Ο πύργος, ύψους 20 μέτρων, χτίστηκε πριν την Εκκλησία, γύρω στα 1600 ενώ η εκκλησία χτίστηκε το 1800 προκειμένου να αντικαταστήσει την προηγούμενη που είχε καεί ολοσχερώς. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα τα περισσότερα μοναστηριακά κτήματα απαλλοτριώθηκαν – το συγκεκριμένο Μοναστήρι ήταν πάντα πολύ πλούσιο και με γη – και οι μοναχοί έφυγαν. Από το 1935 η Χρυσολεόντισσα έγινε γυναικείο Μοναστήρι από ανδρικό και σε αυτό ζουν πλέον περίπου 10 μοναχές.

Άγιος Νικόλαος: Η εκκλησία που σε υποδέχεται στην Αίγινα

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι μία από τις πρώτες εικόνες που έχεις όταν φτάνεις με το καράβι στο νησί της Αίγινας. Βρίσκεται στο λιμάνι, έχει χτιστεί το 17ο αιώνα από πέτρα και έτσι ντυμένη στα λευκά, απολαμβάνει αγέρωχη την παρέα των βαρκών και καραβιών κοντά της. Ξεχωρίζει για την απλή αρχιτεκτονική της με τις λιτές, καθαρές γραμμές, το μικρό της μέγεθος και τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό της.

Όμορφη Εκκλησία (ή Άγιοι Θεόδωροι): Το καλύτερα διατηρημένο Βυζαντινό μνημείο της Αίγινας

Η Όμορφη Εκκλησία (ή Άγιοι Θεόδωροι) βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας, μεταξύ των χωριών Ασώματοι και Κυψέλη. Πρόκειται για μία εκκλησία χτισμένη στα τέλη του 12ου αιώνα που αποτελεί και το καλύτερα διατηρημένο Βυζαντινό μνημείο της Αίγινας. Στο εσωτερικό της συναντάει κανείς μοναδικές αγιογραφίες σε καλή κατάσταση στις οποίες περιλαμβάνεται και η σπάνια εικόνα της γέννησης του Χριστού με την Παναγία ως Γαλακτοφορούσα.

Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας

Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Αίγινας, στην περιοχή Λιβάδι, βρίσκουμε μία μικρή Μονή, της Αγίας Αναστασίας, τόπο πνευματικής και ψυχικής ανάτασης Αιγινητών και όχι μόνο. Το Μοναστήρι λειτουργεί από το 1955 ενώ ιδιαιτερότητά του αποτελούν οι εικόνες Ρωσικής τεχνοτροπίας που διαθέτει στο εσωτερικό του.
Η Μονή της Αγίας Αναστασίας γιορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου.

Πηγή: https://weloveaegina.com

Smart deal -10%

Accessibility Toolbar