Αίγινα: κοντά στην Αθήνα, μακριά από τις έγνοιες

Ο Σαρωνικός Κόλπος είναι η θάλασσα που βρέχει τις ακτές του Πειραιά και της Αθήνας. Μέσα σ’αυτόν βρίσκονται διάφορα νησιά, ανάμεσά τους και η Αίγινα. Καθημερινά υπάρχουν αρκετά δρομολόγια μεταξύ Αίγινας και Πειραιά χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Η διαδρομή με το συμβατικό πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα, ενώ με τα ιπτάμενα δελφίνια περίπου μισή.

Φτάνοντας στο νησί, θα αντικρύσετε στο λιμάνι αρκετά όμορφα σπίτια άλλης εποχής, ορισμένα εκ των οποίων ανακαινισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση. Δίπλα στον κύριο δρόμο βρίσκεται μια πιάτσα με άμαξες, ένας ωραίος τρόπος για να δει κανείς την πόλη. Αν, όμως, επιλέξετε να περπατήσετε, καλό θα ήταν να χωθείτε στα μικρά, στενά δρομάκια της πόλης της Αίγινας˙ αξίζει πραγματικά η εμπειρία.

Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι η κύρια εκκλησία που βρίσκεται στην άκρη της προκυμαίας, το μικρό εκκλησάκι στην είσοδο του λιμανιού, ο Πύργος του Μαρκέλλου και οι παλιές Φυλακές που ακόμη παλιότερα ήταν το Πρώτο Ορφανοτροφείο της ελεύθερης Ελλάδας επί Καποδίστρια. Η Αίγινα, μάλιστα, ήταν η πρώτη ανεπίσημη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας. Τριγυρνώντας και σε άλλους οικισμούς, θα δείτε όμορφες επαύλεις πετρόχτιστες, ενώ στις αυλές φυτρώνουν όμορφα λουλούδια, κυρίως βουκαμβίλιες.

Για περιήγηση στο υπόλοιπο νησί, καλό θα ήταν να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Υπάρχουν κάποιες ωραίες παραλίες σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Αίγινας, εντούτοις το νησί έχει περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη αν επεκταθεί πέρα από την πόλη. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο.

Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλο το νησί.

Στην άκρη της πόλης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας, όπου υπάρχουν ευρήματα από τους πρώτους κατοίκους της Αίγινας. Επισκεφθείτε τα αρχαία, ενώ μετά μπορείτε να δροσιστείτε στη μικρή παραλία που βρίσκεται δίπλα.

Κατά πάσα βεβαιότητα, το σπουδαιότερο αξιοθέατο στο νησί είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς στην αρχαία Ελλάδα, ο Ναός της Αφαίας. Η μοναδική τοποθεσία του στην κορυφή του βουνού προσφέρει μοναδική θέα στον Σαρωνικό κόλπο. Αν ο καιρός είναι καλός και η ατμόσφαιρα καθαρή βλέπει κανείς το Σούνιο, την Κέα, την Αθήνα και τον Πειραιά, όπως και κομμάτι της Πελοποννήσου. Ο ναός είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Η περιοχή είναι κατάφυτη με πεύκα, οπότε μπορείτε να ξαποστάσετε στη σκιά τους. Η απόσταση του ναού από την πόλη της Αίγινας είναι περίπου 20 λεπτά.

Για όσους επιδίδονται στο άθλημα της ορειβασίας, ιδανικό είναι το Ελλάνιον Όρος. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε έναν αρχαϊκό βωμό αφιερωμένο στον Ελλάνιο Δία (Ελλάνιος σημαίνει θεός όλων των Ελλήνων). Ο καιρός στην Αίγινα είναι ξηρός και ζεστός, καλύτερος από Αθήνα βέβαια, γι αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα.

Γνωστές παραλίες της Αίγινας είναι η Αιγινίτισσα (αρκετά οργανωμένη, με beach bars), ο Μαραθώνας, η Πέρδικα, οι Καμάρες, η Σουβάλα, η Βαγία και η Αγία Μαρίνα. Στην τελευταία υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και μπαράκια. Παλιότερα ήταν τόπος έντονης διασκέδασης, τώρα τα πράγματα έχουν ηρεμήσει και είναι ιδανικά και για οικογένειες. Στην Πέρδικα υπάρχουν ορισμένες ωραίες ψαροταβέρνες ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, ό,τι πρέπει για να απολαύσετε την κολύμβηση.

Από το λιμανάκι της Πέρδικας μπορείτε να πάρετε καραβάκι για το κοντινό νησάκι της Μονής. Το νησί ανήκει σε ένα μοναστήρι, απ’όπου πήρε και το όνομά του, και είναι ακατοίκητο. Εκεί βρίσκεται ένα beach bar – εστιατόριο ώστε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα για την εκδρομή σας. Στο λόφο υπάρχει καταφύγιο για ζώα, κυρίως παγώνια, ελάφια και κρι-κρι. Τα ζώα συχνά ξεθαρρεύουν και πλησιάζουν τους επισκέπτες, οπότε είναι ευκαιρία για φωτογραφίες. Η μπροστινή παραλία είναι σχετικά αβαθής και αμμώδης. Από την πίσω πλευρά του νησιού υπάρχει μικρότερη, βραχώδης παραλία, χωρίς πολύ κόσμο και προσφέρεται για εξάσκηση στις βουτιές! Η διαδρομή με το καραβάκι κοστίζει 5 ευρώ και διαρκεί περίπου 10’. Σε ειδικές περιπτώσεις στη Μονή γίνονται και πάρτι!

Η Αίγινα είναι επίσης γνωστή για τα πολλά της μοναστήρια. Εάν ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά, τα περισσότερα είναι προσβάσιμα. Πιο γνωστά είναι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας.

Διάσημο προϊόν της Αίγινας είναι φυσικά το φιστίκι. Το συγκεκριμένο είδος έχει και ονομασία προέλευσης, φιστίκι Αιγίνης. Δοκιμάστε το αποξηραμένο ή και καβουρντισμένο. Στο τέλος του καλοκαιριού στο νησί διοργανώνεται Γιορτή Φιστικιού.

Είτε για ημερήσια εκδρομή είτε για πολυήμερες διακοπές η Αίγινα έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα να ταξιδέψετε στο Αγκίστρι, τα Μέθανα και τον Πόρο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται εκδρομές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Πηγή: http://www.visitgreece.gr

Smart deal -10%

Accessibility Toolbar